Dokážeme vyrobit pitnou vodu i ze suchého vzduchu, říkají vědci z ČVUT

Člověk dokáže vydržet na poušti bez vody jen pouhých několik hodin. Dostat pitnou vodu i do pouštních oblastí a všude tam, kde je jí nejvíce potřeba, je cílem týmu českých vědců z UCEEB ČVUT. Ti stojí za unikátním zařízením MAGDA, které umí vyrobit vodu a stačí mu k tomu pouhý vzduch a sluneční záření. „Magda může přijet na korbě nákladního auta a zhruba do půl hodiny začne vyrábět čistou vodu i tam, kde je jinak o pitnou vodu nouze nebo zcela chybí,“ vysvětluje strojní inženýr Nikola Pokorný.

Zařízení dokáže vyrobit vodu díky materiálu, který postupně kumuluje vzdušnou vlhkost na svém povrchu. V nejsušší poušti je zařízení schopno vyrobit v ročním průměru 10 až 20 litrů pitné vody za den. „Součástí Magdy je i fotovoltaické pole, které generuje elektrickou energii z dopadajícího slunečního záření. Přístroj tak může být energeticky soběstačný. Prototyp vyjde na 800 000 korun,“ přibližuje mladý vědec.

Magda je určena především do pouště, ale pomůže i v dalších oblastech bez vody, třeba při humanitárních misích nebo požárech. „Kvůli epidemii jsme nemohli Magdu testovat ve skutečné poušti, tak jsme se pokusili navodit alespoň v laboratoři klima podobné těm nejsušším pouštím. V tomto testu obstála,“ říká Nikola Pokorný s tím, že až to situace dovolí, plánuje nechat Magdu dělat její práci na poušti alespoň rok. To bude pro zařízení i vědce největší výzva. „Doufáme, že Magda uspěje a rozjedeme sériovou výrobu. O vynález by mohli mít zájem zejména na arabském poloostrově, v Izraeli, v Americe či Austrálii,“ přibližuje vědec.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

(Spamcheck Enabled)