Hubble má narozeniny…Poznejte 7 nejlepších snímků i objevů Hubbleova teleskopu

článek a fotky zde

<p>Tři impozantní stožáry plynu a prachu zachycené na tomto snímku jsou součástí slavné <strong>Orlí mlhoviny</strong>, známé také jako <strong>Messier 16</strong>. Tato scenérie patří mezi nejčastěji reprodukované vesmírné obrazy, objevila se na poštovních známkách i ve filmu. Přestože původní snímek nesl jméno „pilíře stvoření“, stejně tak se mohl jmenovat i „pilíře zkázy“. V průběhu času je totiž patrné, jak jsou působením záření mladých hvězd tyto pilíře postupně sežehávány a deformovány vesmírným větrem. Orlí mlhovina se nachází přibližně 6 500 světelných let od Země. </p>

SNÍMEK: Snímek známý jako Pilíře stvoření zobrazily výsek známé Oslí mlhoviny v tehdy úžasném detailu. Sledujeme tu 6500 až 7000 světelných let vzdálený kousek vesmíru, v němž vznikají z dnaé mlhoviny nové hvězdy. Pilíře zrození mimochodem již dnes zřejmě zmizely – „zničila“ je právě světelná eroze v důsledku hvězd, kterým daly život. Jenom k nám světlo z jejich mizení ještě nedoputovalo.

NESOUVISEJÍCÍ OBJEV: Hubble nám napomohl zjistit stáří vesmíru! Jeho pozorování zpřesnily (spolu s dalšími metodami) věk kosmu od Velkého třesku na 13,7 miliard let!

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

(Spamcheck Enabled)