Sonda New Horizons proletěla kolem objektu Ultima Thule

čtěte zde

Ultima Thule (2014 MU69) je objekt Kuiperova pásu, který byl v roce 2014 objeven Hubbleovým teleskopem při zkoumání nových cílů pro sondu New Horizons. V srpnu 2015, poté co v červenci 2015 sonda úspěšně proletěla kolem Pluta, byl objekt 2014 MU69 skutečně vybrán jako další cíl této mise. K průletu sondy New Horizons kolem tohoto tělesa by mělo dojít ráno 1. ledna 2019.

Na základě nových pozorování se astronomové domnívají, že Ultima Thule (2014 MU69) může být „mimořádně protáhlé těleso“ nebo dokonce tzv. dotykový binární systém dvou velmi blízkých objektů. Vyloučit se ovšem nedá ani to, že se jedná o samostatné těleso s velkým odtrženým úlomkem.

Co do velikosti tělesa Ultima Thule (2014 MU69) nebo jeho složek to vypadá tak, že těleso pravděpodobně není delší než 30 kilometrů a v případě, že se jedná o binární útvar, jeho jednotlivé části mají průměry 15 až 20 kilometrů. Objekt se nachází ve vzdálenosti více než 6,5 mld. kilometrů od Země, chcete-li 1,6 mld. kilometrů za drahou planety Pluto.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

(Spamcheck Enabled)